Van het van Naspers afgesplitste aandeel Prosus de exdividend en betaaldatum,  de dividend- en beursagenda  en het dividendbeleid voor 2019
Prosus is een holding van techbedrijven en een afsplitsing van mediaconcern Napster.

De holding Prosus werd op 11 september 2019 naar de beurs gebracht als afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Napster. Naspers houdt een belang van 73 procent, de andere 27 procent van de aandelen wordt onder de huidige aandeelhouders verdeeld. Naspers besloot tot de beursgang omdat het aandeel te zwaar woog op de hoofdindex van Johannesburg. Prosus omvat de internationale investeringen van Naspers in internetbedrijven met als kroonjuweel het belang van 31 procent in de Chinese technologiereus Tencent. Dit belang en de andere beursgenoteerde belangen zijn goed voor 86 procent van de waarde van Prosus. Daarnaast zijn de durfinvesteringen in ecommerce goed voor ongeveer 10 procent van de waarde en is het restant  in contanten. Prosus is in omvang - na Shell en Unilever -  het derde bedrijf op de Amsterdamse beurs en Europa-breed wordt het tweede technologiebedrijf, na het Duitse softwareconcern SAP.   -  Update: september 2019  -

Ex-dividend  |  Prosus
ex-dividend soort dividend  bedrag betaalbaarstelling
       
       
Agenda  |  Prosus
22-11-2019 Tussentijdse resultaten / cijfers
11-09-2019 Eerste (directe) notering Euronext Amsterdan
   
   
Dividendbeleid  |  Prosus
  • Prosus is een holding met een portefeuille van bedrijven, in het geval van Prosus vrijwel allemaal in de technologie sector. Technlogie bedrijven koop je in het algemeen niet voor het dividend, voor zo ver daar al sprake van is. Nieuwkomer Prosus heeft geen dividend historie en ook geen uitgesproken dividendbeleid. Het moederbedrijf van Prosus - Napster - keert wel jaarlijks een bescheiden dividend uit. In de aan de notering vooraf gepubliceerde prospectus laat Prosus weten dit fiscale jaar - eindigend maart 2020 - geen dividend te betalen. Prosus sluit toekomstige dividenden niet uit en volgens het bestuur zouden toekomstige dividenden jaarlijks gebeuren in de maand juni wanneer de jaarcijfers vastgesteld zijn.
Taxatie WPA - Dividend  |  Prosus 
  Winst per Aandeel (WPA) Payout ratio Dividend
2018 USD 9,66  n.v.t. n.v.t. 
2017 USD 2,19  n.v.t. n.v.t 
Outlook  |  Prosus
  • Kijk je naar Prosus dan kijk je naar Tencent. Het grootste belang en de drijver van de operationele winst (EBIT) is het Chinese Tencent. Dit met ongeveer 79% van de omzet en 116% van de EBIT. De andere segmenten maken per saldo dus verlies. Alleen Tencent en Mail.ru leveren een positieve bijdrage aan de EBIT. Alle andere deelnemingen zijn verlieslatend, waarbij de koersontwikkeling voor de holding Prosus wel positief kan uitpakken. 
    Prosus, Latijns voor "vooruit", maakte in het 2-e kwartaal een nettowinst van $ 1,43 miljard, vergeleken met $ 1,08 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.
Overzicht van Prosus en alle aandelen uit de AEX, AMX, AScX en Lokale Markt met het ( getaxeerde ) dividend voor 2019